Balans mellan Omega 6 och Omega 3- hälsomarkör

Vår kropp behöver både Omega-6 och Omega-3. Men det måste råda en balans mellan fettsyrorna för annars kan det påverka den metabola hälsan, inflammationer, kognitiva funktioner påverkas, ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar etc.
Det är idag svårt att uppnå bra balans utan tillskott. Vilket beror på att många djur idag ofta föds upp på kraftfoder. Fler väljer att äta vegetariskt/veganskt och vi lever på snabbmat/processad mat som innehåller högre andel omega-6.

Ät gärna:
  • fisk som rökt makrill, lax, sill 
  • kött från gräsbetande djur
Undvik
  • Vegitabiliska oljor 
  • Snabbmat
  • Livsmedel som görs på växtoljor som raps, t ex. färdiga såser och margarin,


Omega-3 kan sänka blodtrycket och vara blodförtunnande. Därför ska du som äter blodförtunnande alltid rådgöra med din behandlande läkare innan intag av Omega-3.Namnls design-2png

Många studier har gjorts som visar att Omega 3 (EPA) påverkar mentala hälsan.
Bland annat iI en studie från 2009 fann man att de som tagit Omega-3 tillskott med hög ratio mellan EPA och DHA upplevde färre depressiva symtom.
Det kan ha positiv effekt på personer med ADHD.

På marknadens finns en rad olika Omega-3 tillskott. Jag rekommenderar Omega-3 som innehåller både EPA och DHA, helst en naturlig fiskolja, den innehåller hela Omega-3 komplexet. Fiskolja oxiderar (härskar) lätt varför den bör innehålla en bra olivolja.