Balansen mellan Omega 6 och Omega 3- en viktig hälsomarkör

Våra kroppar är komplexa, de kräver också rätt bränsle för att fungera optimalt. En viktig komponent för det är balansen mellan Omega- 6 och Omega-3- fettsyror. Balansen mellan fettsyrorna är viktig för vår metabolism och kan faktiskt vara avgörande för att undvika potentiella hälsorisker.

Obalans mellan fettsyrorna
Idag i den västerländska kosten är det lätt att Omega -6 - fettsyror dominerar över Omega- 3, vilket ökar risken för en rad hälsoproblem. Det ökar risken för inflammation, hjärt- kärlsjukdomar samt påverkar kognitiva funktioner. Att ha balans är därför en viktigt nyckel till långsiktig hälsa. Nedan listar jag några
* Inflammation i kroppen vilket är grunden till olika kroniska sjukdomar
* Metabola störningar- insulinresistens, högt blodsocker och övervikt.
* Nedsatt immunförsvar- kroppen är mer sårbar för infektioner och sjukdomar
* Störning i hormonell produktion
* Ökad risk för neurologisk påverkan- obalans kan enligt studier ge ökad risk för demens som t ex. Alzheimers.
* Påverkan på hjärnans funktion- depressiva symtom vid obalans.
* Hudproblem- torr hud, ökad känslighet för rodnad och eksem
* Det kan ha positiv effekt på personer med ADHD.

Den moderna kosten
Många djur föds upp på kraftfoder och vår kost är alltmer präglad av snabbmat och processad mat. Detta skapar en obalans i fettsyrornas förhållande. Vegetarianer och veganer är inte undantagna, och det blir allt svårare att upprätthålla en optimal balans utan tillskott. Som vegetarian eller vegan är utmaningen till balans större.

Var hittar jag de goda källorna?
För att återställa balansen är det viktigt att aktivt välja livsmedel rika på Omega-3. Inkludera fisk som rökt makrill, vildfångad lax och sill i din kost. Kött från gräsbetande djur är också en utmärkt källa. Å andra sidan bör du vara försiktig med vegetabiliska oljor och undvika snabbmat samt livsmedel som innehåller växtoljor som raps, som ofta används i färdiga såser och margarin.

Observera
Omega-3 kan sänka blodtrycket och vara blodförtunnande. Därför ska du som äter blodförtunnande alltid rådgöra med din behandlande läkare innan intag av Omega-3.
Det är viktigt att notera att effekterna av obalansen kan variera från person till person och är beroende av många faktorer, inklusive genetik, övergripande kost och livsstil. Att skapa medvetenhet kring detta och fokusera på att upprätthålla en balanserad kost är avgörande för att främja övergripande hälsa och välbefinnande.Namnls design-2png

Ta reda på din Omega- 3 balans
Har du undrat över din Omega-3 balans? Nu kan du ta reda på den! Jag erbjuder Omega-3 tester som ger dig insikter om fettsyreprofilen i din kropp. Att förstå din nuvarande status är första steget mot att skapa en optimal balans.

Det kan vara svårt att i kosten få i sig tillräckligt med Omega-3, varför tillskott många gånger är nödvändigt. Du behöver välja en högkvalitativ Omega-3 olja. Det finns många på marknaden, alla är inte bra.

Genom att inkludera Omega-3-test i din hälsorutin och regelbundet konsumera Omega-3, kan du ta kontroll över din fettysreprofil och främja en sund metabolism.

Om du är intresserad, tveka inte på att kontakta mig. Jag delar gärna med mig av mer information och hjälper dig på vägen mot en hälsosam livsstil.