Blodfetter- kolestrerol

I min omgivning hör jag ofta argument som att "kroppen behöver kolhydrater", "fett är farligt", "läkaren har skrivit statiner på recept till mig- jag har höga kolesterolvärden".


Är det fettet som är boven? Läs vidare och se om du är av samma uppfattning senare.Fettjpg

Du får inte höga blodfetter på grund av fett.


När du äter fett händer ingenting i blodomloppet, ingen omvandling krävs.


När du däremot äter kolhydrater (alla kolhydrater blir till glukos i kroppen) går det dels snabbare in i blodet, och väl i blodet ökar ditt blodsocker. För högt blodsocker är giftigt, farligt för kroppen (hjärnan). Din kropp är fantastisk, den gör nödvändiga prioriteringar och tar hand om glukos först. För att cellerna ska öppna sig och ta emot glukos som energi krävs insulin.

Det innebär att när du äter kolhydrater stiger ditt blodsocker, och för att få kontroll på blodsockret behövs insulin. Insulin är det enda hormon som kan sänka blodsockret.


Din kropp behöver inte mer än en tsk socker i blodet (kolhydrater är ingenting du behöver egentligen). Allt annat överskott blir till fett.

Insulinet stänger också av kroppens möjlighet att använda fettet som energikälla. Den förbränner kolhydraterna i första hand eftersom för höga nivåer kan orsaka skada. Det är lite som när du dricker alkohol, levern gör ingenting annat än tar hand om alkoholen (giftet) för att inte skada. Alkohol är heller ingenting som är nödvändigt för kroppen, men det är något som har första prioritet. Förstår du likheten med kolhydrater?

Där har du svaret på att värdet på triglycerider och kolesterol blir förhöjda.


Vid minskat intag av kolhydrater, ingen insulinutsöndring gör att kroppen använder sig av fettet , vilken den helst vill ha. Fett är en viktig byggsten- framförallt till hjärnan.

Då har kroppen tillgång till fettet, det finns inget annat som stör och måste prioriteras, och dina värden kommer inte vara förhöjda.


Har du höga blodfetter, fokusera då på att äta mat som inte påverkar ditt blodsocker och ger insulinutsöndring. Innan du väljer medicin, hoppas jag att du gör valet på grund av din kunskap och information du får av läkaren. Inte för "att läkaren vet bäst". Du ska också få information om de biverkningar som medicin ger.


Metabolt frisk är att ha lågt värde av triglycerider, högre LDL och lågt insulin.


Dagens sjukvård fokuserar oftast enbart på LDL och totalkolesterol. Men för att få en helhetsbild över metabolismen finns det flera blodmarkörer som behöver sättas i relation till varandra.