IBS

IBS lider många utav. Det är lite utav en "slaskdiagnos" inom sjukvården. IBS- diagnos ges genom uteslutningsmetoden, när ingen annan sjukdom kunnat hittats.
IBS drabbar oftast kvinnor och ger mag- och tarmbesvär som smärta, uppsvälldhet, gaser, diarré eller förstoppning. Söker man på 1177 kan man läsa att det inte finns läkemedel som kan bota, men läkemedel mot symtomen. Hur många läkemedel botar??? Det är väl ofta läkemedel dämpar symtomen. Här är den tydliga skillnaden mellan konventionell sjukvård och funktionsmedicin. Funktionsmedicin ger inte upp förrän orsaken hittats, och då kan behandling sättas in. Så som sjukvård borde fungera.

Pubmed, finns över 1000 artiklar (studier) om IBS och kost. Forskare vid Lunds Universitet har kommit fram till att personer med IBS ska undvika socker och stärkelse. Jag rekommenderar alla att inte äta socker eller stärkelse, för det är kopplat till mycket ohälsa.
I studien har drygt 100 personer med IBS deltagit. Studien gjordes med en kontrollgrupp, försöksgruppen drog ned på socker och stärkelse, kontrollgruppen åt sin vanliga kost.

74% fick minskade besvär. Enligt mig så hade resultatet sannolikt blivit bättre, om de också hade skippat gluten och mejeriprodukter, mer likt låg fodmap. Att äta enligt låg-fodmap innebär att utesluta en rad olika livsmedel under en period, för att läka tarm. Där även gluten och mejeri utesluts. Gluten och mejeriprodukter är ofta bovar till ohälsa.
Tummen upp för att forskning faktiskt kommer fram till att kost kan vara medicinen. 

Vill du ha hjälp att få sunda kostvanor? Anmäl intresse genom att skicka ett mail till mig.