(läkande) Kosthållning

WoWpngow! Vilken respons jag har fått på mitt senaste blogginlägg! Många av er är nyfikna på ming hälsoresa och de kostförändringar jag gjorde. Så här kommer det.


Innan 2018, var jag en av dem som trodde att en varierad kost var det bästa. Jag åt för att stilla hungern, vad jag åt för något spelade inte någon större roll. Det kunde vara pasta, macka, yoghurt, snabbmat ibland till och med godis när jag inte orkade tänka på mat. 
Jag blev som ett monster när blodsockret sjönk. Jag kunde inte tänka en klar tanke, knappt att jag orkade äta- även om jag visste att det var det jag "behövde". 

När jag fick diagnos hjärntumör, frågade jag läkarna (de som vet bäst) vad jag själv kunde göra, med mat. "Ät som vanligt", var svaret. Det verkade konstigt eftersom ingen hade frågat vad jag åt.  Men senare i min resa skulle jag förstå varför.

Efter att ha påbörjat planeringen min begravning och insåg att detta är absurt, bestämde jag mig för att det måste finnas något mer än att vänta på döden. Och det fanns det!

Dagarna tillbringade jag med att forska om cancer och näring. Ju mer jag läste och lärde mig, desto mer kände jag mig vilseledd av samhället -sjukvården, Livsmedelsverket, Cancerfonden osv. Andras berättelser om hur de överlevt sin cancer med hjälp av kost- och livsstilsförändringar, övertygade mig om att JAG ska klara detta. 

Jag insåg att mitt tidigare sätt att äta, för att stilla hunger och för kravet på att maten ska vara god, var en misshandel av min kropp. Den hade inte fått näring på så många år – hur kunde den hålla mig i balans? Men också hur kan jag leva- kroppen är magisk!


Cancerceller har en annan metabolism (ämnesomsättning) än vanliga celler. Det konstaterades av Warburg på tidigt 1900- tal.
Cancerceller behöver mer socker än andra celler för sin överlevnad, vilket förklarar varför sockerlösning används vid PET-scanning. Cancertumörerna får näring, värsta buffébordet. Jag valde att jag tacka nej till PET-scanning, har enbart tillåtit MRI-undersökningar.

Men kost handlar inte bara om att undvika vissa livsmedel. Jag insåg att att äta hela tiden, ständigt ha något i munnen, var skadligt. Kroppen hann aldrig reparera sig mellan måltiderna. Därför intresserade jag mig för fasta och dess fördelar. Då särskilt Valter Longo och hans arbete med Fast Mimicking Diet (FMD). Det är en fastehämmande kost som gör att du under fastan kan äta, men du får fastans fördelar. Vad är det som är bra med att fasta?

Det är då kroppen får möjlighet att laga och reparera sig, istället för att smälta mat, höja blodsockret och lagra fett, på grund av ständigt insulinpåslag. Kroppen försätter sig i autofagi, vilket betyder självätande.

Jag tillämpar intermittent fasta och har ett ätfönster på sex timmar per dag (12:00-18:00). Det är inte bara vad jag äter, utan också när jag äter som har gjort en enorm skillnad.
Vad jag äter                        Vad jag valt bort
Protein (gräsbetat kött, kyckling, skaldjur)             Gluten
Fett (olivolja, kokosfett, smör, fullfeta mejeriprodukter)   Fröoljor (raps, solrosolja etc.)
Ovanjordsgrönsaker och bär                  Frukt och rotgrönsaker
Ägg                                                                                   Snabba kolhydrater 
                                                                                                          Processad mat


För att hålla mig mätt och nöjd har jag ökat protein- och fetthalten i min kost och valt bort tomma kalorier och snabba kolhydrater. Att laga min egen mat har varit avgörande för att undvika produkter med långa och obegripliga innehållsförteckningar.

Jag började min resa med strikt ketogen diet och perioder av carnivore. Idag äter jag mer liberalt, inom ramen för LCHF.

Framöver kommer jag att dela mer om varför jag gjorde dessa specifika kostval. Kom ihåg, detta är inte en universallösning, utan min personliga resa baserad på mina förutsättningar och övertygelser.

Jag hoppas att detta inlägg ger er en inblick i min resa och väcker nyfikenhet. Nästa gång kommer jag att gå in på detaljer om varför jag valde att utesluta gluten och fröoljor, så håll utkik!


Källor:
Warburg
Sockerlösning vid PET-Scan
Valter Logo
Tidigare inlägg om fasta
Intermittent fasta