Spelar kosten någon roll för hälsan?

Har du koll på det du stoppar i dig påverkar dig? Då menar jag inte varför protein, kolhydrat och fett behövs. Jag syftar på vad de enskilda livsmedlen gör med din kropp.

Mitt intresse för hälsa började för några år sedan, när jag fick en allvarlig diagnos. Det var inte för att läkarna berättade för mig att jag mitt kostval som gjorde det. Snarare tvärtom, de sa " ät som vanligt". Det tragiska var att de inte ens visste om eller frågade om hur och vad jag åt. Men nu förstår jag varför jag med många får höra just det "ät som vanligt".

Läkare får inte mycket kunskap om nutrition på sin utbildning. De läser galet många år, men de får i genomsnitt 12, 5 timmars utbildning i nutrition. Även om undersökningen nu börjar få några  år på nacken, tror jag inte mycket har hänt.
Sebastian Rushworth, tog sin läkarexamen januari 2020, han bekräftar samma sak i sin bok "varför det mesta du vet om Covid-19 är fel". Det är skrämmande liten del som handlar om nutrition och hälsa. Dessutom saknar mycket av det som lärs ut vetenskaplig grund, forskningen säger annat. Tyvärr är det samma linje som Livsmedelsverket kör på.

Så jag hade föredragit att läkarna som jag mötte hade sagt "jag vet inte, jag har inte den kunskapen". Då hade jag respekterade dem mer. Vad som fick mig att fördjupa mig i ämnet var "jag har inte tid att dö". Så redan efter två dagars läsning av rapporter, bloggar från experter i ämnet var jag mer utbildad i nutrition än en läkare.
Jag upptäckte att det fanns så många som vittnade om att ändringar i kost och livsstil gjorde faktiskt människor friska, fria från mediciner.

Hela mitt liv har jag gått runt och varit medveten om att socker är farlig, du kan bli fet. Jag var och har aldrig varit fet, varför jag tänkte att socker är inte så farligt för mig. Socker är inte bra för tänderna, okej då- jag bortsar noggrannare. Äta lite av allt- det blir bäst. När poletten trillade ner för mig och jag insåg hur liten kunskapen är i samhället- blev jag kränkt, kände mig lurad.

Idag har vi så mycket livsstilssjukdomar som går att bota, men sjukvården saknar kunskapen, därför spelar vi kost- och hälsocoacher en viktig roll. Den metabola hälsan kostar samhället mycket pengar. Tror jag hört att 80% av sjukvårdens budget går till kroniska sjukdomar, 80% av dessa, (64%) beror på vår livsstil.
Alla känner vi någon med metabolt syndrom som övervikt, diabetes typ 2, insulinresistens, högt blodtryck eller cancer, eller någon med en autoimmun sjukdom.

Det går att göra något åt det- och du har makten!